CulturăUltimele știri

Denia din Vinerea Mare: Prohodul Domnului

În seara Vinerii Mari, în toate bisericile creștine se oficiază slujba Prohodului Domnului, sau Denia din Vinerea Mare.
În mod tradițional, în timpul slujbei, credincioșii, conduși de unul sau mai mulți preoți, înconjoară biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf, care la sfârșit este așezat pe o masă în mijlocul bisericii.â
La terminarea slujbei, oamenii merg în cimitir, la morminte, unde aprind lumânări și-și jelesc morții. În incheierea serii, preotul împarte florile aduse de credincioși, existând superstiția că aceste flori sunt bune de leac.
În noaptea Prohodului, încă se mai ține obiceiul în unele locuri, ca după slujbă, credincișii să plece spre casele lor cu lumânările aprinse. În acest fel, morții află de venirea zilelor mari. Ajunși acasă, oamenii înconjoară casa de trei ori ținând în mână lumânarea aprinsă, se închină și fac în aer câte o cruce cu lumânarea aprinsă către ei patru pereți.
Oamenii păstrează lumânarea cu care au venit de la Prohod pentru vremuri de primejdie. Există o superstiție care spune că aprinzând în vremuri grele, în timpul unei furtuni, restul de lumânare de la Prohod, lucrurile se vor calma și îmbunătăți.

Lasă un răspuns