Minor trimis în judecată pentru agresiune
În ziua de 07 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub
supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și distrugere.
Din cercetări s-a stabilit că în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 15:00-15:30, în timp ce se afla pe o stradă din Pitești, un minor de 16 ani, din Pitești, ar fi agresat o minoră de 17 ani, pe fondul unei relații de prietenie anterioară, iar în aceleași împrejurări i-ar fi distrus telefonul mobil.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată.
•
Aspecte legale:
Legislația penală prevede o serie de infracțiuni, având pedepse și măsuri preventive diferențiate în funcție de gradul de pericol social, iar pe lângă necesitatea existenței la dosar a probelor, sunt impuse unele condiționări.
Astfel, în cazul săvârșirii unor anumite infracțiuni (spre exemplu, infracțiunile de loviri sau alte violențe, distrugere, sau cea de amenințare), punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de formularea plângerii prealabile.
În cadrul procesului penal, declarația martorului este, în cele mai multe cazuri, esențială. Persoanele care observă personal, în mod direct, săvârșirea unor fapte penale sau se află ori intră în posesia unor probe relevante pentru cercetările desfășurate de polițiști, au obligația de a înștiința și de a pune la dispoziția organelor de cercetare penală (polițiști sau procurori, în funcție de infracțiunea ce face obiectul cercetărilor).
Totodată, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale despre care este întrebat, poate răspunde penal, în condițiile art. 273 din Codul Penal, privind săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă de natură penală, care este persoana sau persoanele care au săvârșit fapta ce constituie infracțiune, precum și dacă sunt îndeplinite condițiile tragerii la răspundere a persoanei conform cadrului legal care prevede fapta respectivă ca infracțiune. Proba și mijloacele de probă sunt prevăzute la art. 97 din Codul de Procedură Penală.
Administrarea probatoriului în cadrul procesului penal este o parte esențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc fapte ce sunt prevăzute de legislație ca infracțiuni.
•
Descoperă mai multe la Argeș Știri
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.