CIRCULAȚI CU ATENȚIE ÎN CONDIȚII METEO NEFAVORABILE!

Având în vedere avertizările meteorologice de _COD PORTOCALIU și COD GALBEN, privind fenomene de viscol și ninsori însemnate

cantitativ valabile pentru județul nostru, în perioada 27 ianuarie, ora 10:00 – 29 ianuarie, ora 10.00_, reamintim conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.*

Anterior acestei perioade, polițiștii au realizat instruiri cu administratorii drumurilor naționale, pentru asigurarea stării de viabilitate a părții carosabile. De asemenea, în funcție de problematica apărută, polițiștii rutieri argeșeni vor fi prezenți în teren, pentru supravegherea, întrumarea și controlul traficului rutier, în special pe drumurile intens tranzitate.

În contextul condițiilor de iarnă, pentru _creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere_, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș transmit următoarele *recomandări*:

– _Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație_, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.

– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că _timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență_.

– Reamintim că _utilizarea anvelopelor de iarnă_ este *obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei*, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și _reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație_.

– _Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei_, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curătați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!

– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile (sub formă de lapoviţă sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor _blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule_.

– _Nu folosiţi telefonul_ fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi _nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv!_

– Pentru *pietoni* recomandăm _să sporească atenţia_, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi _să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor_. De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi _traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă_.

Totodată, înainte de a pleca la drum, _verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți_ și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic .

Lasă un răspuns