SănătateTop știri

Ministrul Sănătății anunță stare de alertă epidemică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat stare de alertă epidemică. Iată ce măsuri vor fi luate și ce recomandări sunt făcute populației în

perioada epidemiei de gripă de anul acesta.

”O să emit o instrucțiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să adopt o instrucțiune, tot așa conform prevederilor legii 95 există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care, există o lege adoptată în timpul pandemiei, iar această lege generează automat anumite restricții.
Ori dumneavoastră ați văzut că abordarea noastră a fost o abordare care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și de izolare.Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină și izolare, pe care să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin. Situația a fost mult mai bună în timpul pandemiei atunci când am făcut recomandări.
Aderența populației a fost mult mai bună decât în perioada de restricții care a generat și foarte multă tensiune în societate. Prefer partener în populație, nu situații care să ducă la tensionarea situației în general, mai ales că este și un context economic complicat”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

”Este posibil ca în acest sezon (n.r. – gripal) vârful acestor infecții să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns