Sănătate

Sondaj INSCOP: 2/3 dintre români cred că pandemia COVID-19 a fost provocată

Două treimi dintre români cred că pandemia de COVID-19 a fost provocată, relevă un sondaj INSCOP realizat în ianuarie.


Studiul arată că această tendinţă de interpretare conspiraţionistă este alimentată de dezinformări şi ştiri false.

65,7% dintre români sunt de părere că pandemia de COVID-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populaţiei lumii şi doar 28% că aceasta a apărut în mod natural, la fel ca alte pandemii din istoria omenirii. Potrivit cercetării, 28,5% dintre respondenţi cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce 66% resping această teorie.
Realizatorii studiului subliniază că tentaţia unei mari părţi a populaţiei pentru interpretări conspiraţioniste este alimentată de dezinformări, ştiri false, unele răspândite chiar de către diverse voci influente din România sau din lume, în dauna explicaţiilor rezonabile, acceptate de comunitatea ştiinţifică. Majoritatea respondenţilor (54,7%) apreciază că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură, iar 27% dintre ei cred că Rusia este principala sursă a acţiunilor de propagandă, dezinformărilor şi ştirilor false din ţara noastră.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 1.162 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României.

Lasă un răspuns