Liberalii vor deţine opt ministere în viitorul guvern

Liberalii vor deţine opt ministere în viitorul guvern, în timp ce alte nouă portofolii vor reveni social-democraților.

PSD nu are premierul, dar va deține în viitorul executiv 9 ministere importante, un post de vicepremier și funcția de secretar General al Guvernului.
Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila sau Vasile Dâncu sunt câteva dintre numele de pe lista noului cabinet propuse la transporturi, sănătate sau apărare. Președintele partidului, Marcel Ciolacu, spunea că în negocieri scopul PSD a fost de a impune măsurile sociale, iar dacă acestea nu ar fi fost acceptate social-democrații nu ar fi intrat la guvernare.

Marcel Ciolacu:
„Intrarea PSD-ului în guvern reprezintă garanția că veniturile românilor vor continua să crească. În plus, toate partidele care formează această coaliție și-au propus să avem anul viitor 7% din PIB pe investiții. Sunt măsuri care vor stabiliza România.”

PNL va conduce guvernul un an și jumătate, iar în urma negocierilor a obținut 8 portofolii, între care justiția, internele sau educația. Mai mulți lideri PNL au criticat actuala conducere, pe care au acuzat-o că a fost interesată doar să păstreze funcția de premier și a cedat ministere importante către PSD. Unii liberali chiar au anunțat public retragerea sprijinului pentru președintele Florin Cîţu.
Liderul liberal spune însă că această coaliție este o soluție de compromis.

Florin Cîțu:
„Voi monitoriza modul în care această coaliţia va funcţiona și mă voi asigura că interese românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea economică, financiară a României va fi pusă în pericol.”

UDMR rămâne cu cele trei portofolii: dezvoltare locală, mediul și sport, dar şi cu o funcție de vicepremier. Președintele Uniunii Kelemen Hunor, speră la o guvernare stabilă și de durată.

Kelemen Hunor:
„Trebuie să te gândeşti cum faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Suntem obligați să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituției. Suntem obligați să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung.”

Din opoziție, USR a refuzat să participe la consultările privind formarea noului cabinet și l-a criticat pe șeful statului, despre care spune că și-a abandonat rolul de mediator.

Președintele formațiunii Dacian Cioloș:
„S-a poziționat ca fiind chiar nașul aceste monstruoase coaliții PNL- PSD- UDMR. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN, care, din acest moment, va deține întreaga putere în statul român.”

Parlamentarii AUR au anunțat că nu vor acorda un vot de încredere guvernului pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă îl va propune.

Lasă un răspuns