În România nu s-a explicat ce este certificatul verde şi că nu presupune exclusiv vaccinarea

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat miercuri că în România s-au făcut greşeli de comunicare în privinţa certificatului verde COVID, pentru că nu s-a explicat ce este acest document şi că nu presupune exclusiv vaccinarea.
Rafila a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, după o întâlnire a reprezentanţilor Comisiilor pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat cu o delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„În ce priveşte certificatul verde COVID, cred că în România am făcut două lucruri greşite, apropo de comunicare. Nu am explicat ce este certificatul verde şi nu am explicat foarte clar că aceste certificat verde nu presupune exclusiv vaccinarea – vaccinarea, sigur, trebuie încurajată -, ci şi testarea şi, bineînţeles, trecerea prin boală. Unul dintre elementele importante pe care le-am menţionat în întâlnirea cu cei de la Comisiile de sănătate este accesul universal la testare. Am discutat lucrul ăsta şi el trebuie să existe, el nu trebuie să descurajeze sau să înlocuiască vaccinarea, dar, pe de altă parte, limitarea testării nu face altceva decât să agraveze situaţia”, a afirmat medicul.
Potrivit acestuia, în România se fac puţine teste, precizând că ţări care aveau un număr similar de cazuri făceau „de cinci ori, de zece ori mai multe teste” ca în ţara noastră.
El a adăugat că discuţia cu privire la introducerea certificatului verde la locul de muncă putea să aibă loc în urmă cu cinci luni, pentru că acum „ostilizează personalul medical” pe fondul unei creşteri mari a numărului de pacienţi cu COVID.
Proiectul de lege privind certificatul verde în sistemul medical nu a fost rezultatul unui consens politic, a spus el, şi nu a fost discutat cu nimeni.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti angajează

Lasă un răspuns