Sfântul Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 iulie. Se spune că era un gospodar cu o fire foarte iute, el și-a ucis părinții într-un moment de furie. Apoi a mers la Dumnezeu pentru a cere iertare. Acesta a primit de la Dumnezeu un car și un bici de foc pentru a omorî diavolii care îl stăpâneau.

S-a născut în ținutul Tesevi din Galaad într-o familie de preoți, în vremea împăratului Ahab când iudeii se închinau zeilor. La nașterea Sfântului Ilie tatăl său a văzut oamenii îmbrăcați în alb care îl înfășau în scutece de foc. Apoi i-au dat să mănânce o flacără ce era un simbol al credinței neîncetate în Dumnezeu.

Sfântul Ilie ocrotitorul aviației

Împăratul Ahab care domnea în perioada în care a trăit Ilie era căsătorit cu prințesa feniciană din Sidon, Isabela, care se închina zeului Baal. Regele o iubea atât de mult încât a impus poporului său să se închine zeului Baal. Fapt care a atras mânia lui Dumnezeu. Ilie a primit misiunea de  a-l mustra pe Ahab și pentru a stopa credința poporului în zei și jertfirea copiilor care erau sacrificați prin ardere.

După ce l-a certat pe rege, Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit, iar în urma sa seceta și foametea a cuprins toată țara. După trei ani și jumătate de foamete și secetă poporul israelit a renunțat la credința în zeul Baal  și au recunoscut drept Dumnezeu adevărat pe cel în care credea Ilie. După ce sfântul Ilie s-a rugat lui Dumnezeu o ploaie a căzut peste ținut, iar seceta și foametea au încetat.

Sfântul Ilie nu a murit și a fost ridicat la cer într-un car de foc, conform tradiției bisericești el este viu  și se află în lăcașurile cerești.

Ziua de 20 iulie este o dublă sărbătoare pe lângă sărbătoare Sfântului Ilie este și ziua Aviației. Acest sfânt este considerat din anul 1913 ocrotitorul aviatorilor.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: