Fapt diversUltimele știri

Proiect: Intervenţia în cazul urşilor agresivi se va face gradual

Potrivit ministrului mediului, noul proiect de ordonanță de urgență definește mai mulți termeni astfel încât totul să fie clar

în cazul unei intervenții.
Intervenţia în cazul urşilor agresivi se va face gradual, ţinând cont de riscul la care sunt expuşi oamenii şi bunurile lor.
Prevederea apare în proiectul de ordonanţă de urgenţă prezentat astăzi în primă lectură în şedinţa de guvern de ministrul mediului. Tánczos Barna a afirmat că la baza documentului stă o directivă europeană, dar şi numărul de apeluri la 112 şi acţiunile tot mai dese ale jandarmilor.
Urşii care pun în pericol viața și siguranța oamenilor, dar și a bunurilor acestora vor putea fi împușcaţi sau eutanasiaţi – spunea ministrul mediului, Tánczos Barna, care e explicat că până se va ajunge la o astfel de decizie vor exista mai multe etape.
Potrivit ministrului, noul proiect de ordonanță de urgență definește mai mulți termeni astfel încât totul să fie clar în cazul unei intervenții.
Astfel, au fost clarificate modalitățile de intervenție, cine sunt participanții la intervenție şi cum se va lua decizia într-o situație de urgență.
Tánczos Barna:
„Cel mai important lucru în cazul acestor intervenții este gradualitatea. De fiecare dată trebuie să se intervină gradul, astfel încât îndepărtarea prin diverse mijloace să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea etapa următoare şi extragerile prin eutanasiere sau împușcare doar în situațiile în care riscul este mare.”
Ministrul mediului a explicat, totodată, că prin aceste intervenții ce nu vor fi de ordinul sutelor sau miilor în zonele din intravilan nu va fi afectată specia. Mai mult, în cazul în care ursoaica va fi împușcată, puii acesteia vor fi duși în centre autorizate.
Potrivit lui Tánczos Barna, ordonanța ar putea fi aprobată săptămâna viitoare dacă până atunci vor fi luate toate avizele.

Femeie decedată la Balea Lac!

Lasă un răspuns

trafic.ro