Turiştii ce vin în România din zona verde nu au nevoie să prezinte o dovadă a vaccinării sau testării

Persoanele care vin în România dintr-un stat plasat în zona verde nu intră în carantină şi nu mai au nevoie să prezinte nicio dovadă a testării sau

vaccinării anti-COVID pentru a intra în ţara noastră, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

„Cine vine din zona verde în România, turiştii care vin în România din zona verde nu mai au nevoie de nimic. Deci asta este vestea cea bună”, a spus Florin Cîţu, vineri seara, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Premierul a explicat că persoanele – cu excepţia anumitor categorii – care sosesc în România din ţări aflate în zona roşie sau galbenă „trebuie să prezinte un certificat ori că s-au vaccinat, ori un test PCR”.

„Dacă nu, trebuie să meargă în carantină”, a arătat el.

Şeful DSU, Raed Arafat, a venit cu noi detalii.

„Deci dacă aţi observat, lista este diferenţiată pe verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru, după consultarea şi cu domnul prim-ministru şi cu colegii de la INSP, este ca să nu intre brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. Şi atunci, dacă este în zona codului galben, nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore. Nu mai intră în carantină. Dacă este în zonă roşie, atunci fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Acolo, testul nu mai scuteşte de carantină. Asta e diferenţa între zona roşie şi zona galbenă”, a menţionat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

CNSU a aprobat vineri Hotărârea 28 prin care stabileşte criteriile în baza cărora se face împărţirea ţările cu grad de risc în trei zone: verde, galbenă şi roşie şi a actualizat în funcţie de această împărţire lista statelor supuse acestor reglementări.

Lasă un răspuns