Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

În perioada 3-12 martie, la Cabana Capra Transfăgărășan, la altitudinea de 1.700 metri, se va desfășura Stagiul Național de

Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan. Stagiul este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.
Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.
La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj și Argeș. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.
În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din Romania este format din șaptesprezece unități canine de avalanșă, din douăsprezece județe. Județul Argeș are doi conductori cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.
Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condițiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției la care se va face de gardă pe perioada iernii, cu unități canine pentru avalanșă.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: