EvenimentTop știri

Creștinii SĂRBĂTORESC astăzi Sfânta Parascheva. Care sunt TRADIȚIILE și superstițiile acestei zile

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Din moși-strămoși, în ziua de Sfânta Parascheva se postește și nu se lucrează, sărbătoarea fiind considerată de credincioși una dintre cele mai mari și importante din tot anul.
Sfânta Parascheva s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat, scrie realitatea.net.

Sfânta Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt. Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni.

Moaștele sfintei sunt păstrate de mai bine de 370 de ani la Iași, unde au fost aduse de către domnitorul Vasile Lupu. Inițial, acestea au fost depuse la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, iar în 1889, moaștele au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În această zi este interzis să calci, să coși, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere și poamele, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Se împarte, în schimb, must și vin nou, dar și pâine sau lipie.

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarți din bucatele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, aceasta fiind fără dureri.

În mai multe localități astăzi este hram, iar în biserici sunt oficiate slujbe religioase. În Republica Moldova, aproximativ 10 mii de femei poartă numele Parascheva.

Se interzic nunțile și botezurile în toată țara

 

Lasă un răspuns