EvenimentTop știriUltimele știri

Proiect inedit în România – videoclip artistic tradus în limbajul semnelor

A fost lansat primul videoclip artistic tradus în limbajul semnelor. Proiectul „Muzica în Lumea Tăcerii” reprezintă o serie de videoclipuri muzicale traduse în limbajul semnelor astfel încât și persoanele care nu aud să poată simți vibrația muzicii.

Am ales pentru acest videoclip melodia lui Connect-R „Multumesc”, atât pentru mesajul de recunostință pe care îl transmite, cât și pentru provocarea primelor două strofe, prin care vrem să subliniem faptul că limbajul semnelor este mult mai sărac față de limba vorbită, nu este articulat și uniformizat și are multe lipsuri fată de vocabularul noastru, al auzitorilor. Din acest motiv interpreții, cei care transmit mesajul din lumea sunetului în lumea tăcerii, crează o poveste pe care o transmit, niciodată nu traduc mot-a-mot.

În videoclip apar Lavinia Chitu, interpret artist în limbajul semnelor și Jeni Ion, model și persoană cu deficiențe de auz. Una dintre provocări a fost apariția lui Jeni în videoclip, dar s-a descurcat extraordinar, în ciuada faptului ca ea nu percepe muzica așa cum o facem noi. (Mădălina Precup – PR)

Lavinia Chițu – co-fondator și imaginea proiectului Muzica în Lumea Tăcerii, traducător în limbajul semnelor române și în limbajul internațional (engleză și turcă)

Lavinia Chitu este cunoscută ca tânăra care aduce sunet și informație în lumea tăcerii. A colaborat cu numeroase case de producție din România, este speaker motivional și a tradus festivaluri mari de muzică de la noi din țată, astfel făcându-le accesibile și pentru cei care nu aud. De asemenea, a participat la TEDx Brașov, a tradus jurnalele de știri pentru posturi locale de televiziune și frecvent se ocupă de organizarea și participarea la evenimente de profil. Vă invităm să-i urmăriți și activitatea de vlogger pe canalul său de YouTube.

Pentru mine limbajul semnelor reprezintă limba maternă, primele mele cuvinte au fost mama și tata, dar altfel comunicate, și anume prin semne. Semnele reprezintă o limbă nativă pentru mine. Părintii mei sunt persoane cu deficiențe de auz. Visul meu este să devin ambasador al surzilor la nivel global, să am propria asociație sau fundație și să devin artistă și actriță cunoscută la nivel global. Cu Mădălina Precup (co fondatoarea acestui proiect) am lucrat în televiziune în anii  2012-2015, însă am reluat legătura abia în 2018 pentru acest proiect. Lucrurile s-au mișcat mai greu pentru că eu am fost plecată în Turcia la studii.

 

Jeni Ion – model, interpretă în videoclip, persoană cu deficiențe de auz

Jeni și-a pierdut auzul când era bebeluș, în urma unui vaccin. Ea distinge vag anumite sunete, cu ajutorul unui aparat auditiv. Lucrează pe un post de facturare, iar în timpul liber este model și scrie pe blogul ei www.jeniion.com.

Dacă eu îmi închid ochii și tu vorbești cu mine, desi te aud, eu nu pot înțelege cuvintele. Cititul pe buze este singura modalitate de comunicare. Cu toate astea, cel mai important este că pot să dansez ascultând muzica, pot sa aud cum râde cineva, cum chicotește un copil sau cum plânge, ori cum ciripesc păsările, cum sună sirena ambulantei și multe altele. Mai sunt și alte sunete pe care încă nu le cunosc si vreau sa le descopăr. Nu imi amintesc cum am aflat de ce nu aud la fel ca ceilalți, dar dintotdeauna am acceptat că sunt surdî, chiar dacă de multe ori mi-am dorit să văd cum este sa auzi fin ca un om auzitor, dar mă pot mulțumi și asa. Mereu ii voi mulțumi lui Dumnezu. Știu că El a avut grijă de mine așa cum are grijă și de voi.

Mădălina Precup – co fondator al proiectului Muzica în Lumea Tăcerii, producător și PR

Mădălina este managerul firmei de publicitate și marketing prin intermediul căreia a fost realizată producția videoclipului (www.zecepm.ro). A lucrat în televiziune unde a fost producător de emisiuni, prezentator de emisiuni și știri, reporter, redactor și voiceover, a fost manager în vânzări, iar de câțiva ani este antreprenor. Firma pe care o manageriază are ca punct forte crearea de conținut scris, foto, video și audio pentru canalele de promovare media. În prezent este și ambasador de brand (zona Argeș) pentru BiziHub / BiziLive TV trustul care susține afacerile locale printr-o platformă online, prin presa scrisă și prin intermediul primei televiziune online din țară, un trust dedicat antreprenorilor.

Mi-a venit aceasta idee, de a face videoclipuri artistice în limbajul semnelor abia în 2018 când am participat la un concurs de proiecte, iar la partea de incluziune socială am introdus acest tip de videoclipuri pentru persoanele care nu aud. Am contactat-o pe Lavinia, iar ea mi-a spus că avea de gând să colaborăm. Este o provocare pentru mine gândirea unui scenariu pentru acest tip de videoclipuri, dar mai ales promovarea lui. Fiind o idee nouă este asimilată greu atât de presă, cât și de public. Până acum au mai fost traduse piese muzicale în limbajul semnelor, însă nu la maniera artistică, ci la modul în care se fac traducerile jurnalelor tv, în clasica împărțire a ecranului. Îmi doresc pe viitor să avem  artistul pe care să-l introducem în povestea clipului.

Costin Moraru – imagine (operator și editare)

Costin a lucrat 15 ani în televiziune unde a fost operator de imagine, editor și director tehnic, iar din 2017 este antreprenor.

Provocarea unui astfel de proiect a fost că trebuie să surprinzi limbajul semnelor în detaliu, ceea ce înseamnă că acest lucru ne limitează la anumite cadre, astfel posibilitățile se reduc la jumătate.

Andreea Șerban – make-up and hair

Andreea este persoana care s-a ocupat de înfățișarea celor două fete care au apărut în videoclip. După o discuție despre tema videoclipului, mesajul transmis, ținutele purtate, dar nu în ultimul rând despre personalitatea fetelor, au ajuns la varianta finală pe care o puteți vedea în videoclip. Mulțumim Andreea pentru actul de voluntariat prin care ai susținut acest proiect!

 Ene Marianlogodnicul lui Jeni

Datorită lui Marian comunicarea cu Jeni a fost mult mai ușoară. El a fost omul care vedea lucrurile de la distață și avea mereu o altă viziune, o părere oportună asupra lucrurilor, a cadrelor. Putem doar să-i mulțumim pentru implicarea în acest proiect.

Acest proiect este ca o piesă de puzzle! Fiecare a avut rolul și contribuția lui. Dacă unul dintre noi lipsea, cu siguranță rezultatul nu mai era același, tocmai de aceea trebuie să fim conștienți de importanța pe care o are fiecare mebru într-un astfel de proiect.

 

Lasă un răspuns