14 iulie, Ziua Franței

În fiecare an pe 14 iulie, Franța sărbătorește Ziua Națională. Prin această zi se celebrează 2 evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat, și anume Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei. În onoarea Republicii Franceze, această zi este sărbătorită și în alte țări din Europa. Această sărbătoare a fost instaurată în Franța în anul 1880.
La 14 iulie 1789, revoluționarii parizieni au luat cu asalt unul dintre cele mai mari simboluri ale absolutismului monarhic, Bastilia. În anul următor la aceeași dată, la sărbătoarea reconcilierii și unității francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință legii și Națiunii. Astfel, celebra frază „Libertate, Egalitate, Fraternitate” a devenit deviza Republicii Franceze, iar din aceasta s-au inspirat multe democrații occidentale mai apoi.
Franţa este principalul contribuitor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Franţa face parte şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8, fiind a cincea economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale din 2014.

Primarul Ion Georgescu, mesaj de Ziua Franţei

Lasă un răspuns