Plata majorată a CAS și CASS, eliminată pentru anumiți salariați

Camera Deputaților a adoptat, recent, proiectul de lege prin care angajatorii sunt scutiți de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații în regim part-time sau plătiți în acord.
De menționat că, în prezent, pentru acești salariați, care încasează venituri sub salariul minim brut, angajatorii achită cele două contribuții la nivelul salariului minim brut. Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații part time și cu plata în acord a fost introdusă începând cu veniturile aferente lunii august 2017, ea fiind criticată de specialiști și de mediul de afaceri.

Practic, pentru un salariat care câștigă lunar venituri sub nivelul salariului minim brut în vigoare, angajatorul trebuie să-i plătească CAS și CASS ca și cum acesta ar avea venituri egale cu nivelul salarial minim brut. Totuși, există salariați pentru care nu se aplică regula plății majorate a contribuțiilor de pensii și sănătate. De exemplu, este vorba de cei care au mai multe contracte cu normă parțială (care însumate ating cel puțin nivelul salariului minim brut) sau de elevi și studenți.
Achitarea CAS pentru salariați permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces. Achitarea CASS înseamnă, pentru salariați, accesul la pachetul de bază de servicii medicale publice (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.).

Tradiții și superstiții de Bobotează

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: