Comercianții care vând alcool minorilor vor risca amenzi de 6.000

Pe viitor, pe lângă servirea minorilor cu alcool în localurile publice, și vânzarea în magazine sau distribuirea gratuită a băuturilor alcoolice către cei ce nu au împlinit vârsta majoratului va constitui contravenție și va putea fi sancționată cu amendă, potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

Propunerea legislativă înregistrată de puțină vreme la Senat vizează, de fapt, modificarea legislației privind ordinea și liniștea publică și are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul stipulează că vânzarea de băuturi alcoolice în magazine către cei care n-au împlinit încă 18 ani va reprezenta o contravenție, faptă ce va putea fi amendată cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

Totodată, după cum stabilește propunerea legislativă, pe lângă magazinele care vând alcool minorilor, vor putea fi amendate și unitățile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice care oferă gratuit astfel de băuturi minorilor. Aici vorbim, printre altele, și despre restaurante, baruri, terase etc.

Mai mult, dacă magazinele, restaurantele sau barurile vor încalca aceste prevederi în mod repetat, se va aplica, pe lângă amendă, și măsura suspendării activității acestora pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

În prezent, Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că reprezintă contravenție “servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”. Pentru încălcarea acestei prevederi se pot aplica amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei și, de asemenea, dacă aceasta este încălcată repetat, se poate stabili și suspendarea activității localului public pe o perioadă de până la o lună.

Atenție! Proiectul nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

sursa aici

Lasă un răspuns