Astăzi se vopsesc ouă de Paște. Recomandări pentru a le fierbe corect

Ouăle roșii sunt simboluri ale Sărbătorilor Pascale și nu lipsesc de pe masa niciunui creștin. Tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, dar

înainte de a vă îndeletnici cu colorarea și decorarea ouălor este bine să știți că fierberea acestora este foarte importantă pentru vă asigura că puneți pe masa de Paști ouă sigure pentru consum. Deși pare o operațiune simplă, ouăle sunt alimente destul de pretențioase atunci când sunt preparate termic. Se întâmplă uneori să constatăm că gălbenușul ouălor pe care le ciocnim are o culoare verzuie, cu tentă gri-negricioasă câteodată. Din ce cauză se modifică nuanța gălbenușului? Ce ascunde culoarea gri-verzuie a ouălor fierte? Sunt ele bune de mâncat?

Pentru a avea ouă perfecte de Paști puneți în practică sfaturile următoare:

Spălați ouăle înainte de a le pune la fiert. Atenție! Nu se recomandă spălarea ouălor decât în momentul în care urmează a fi folosite imediat. Motivul: coaja constituie bariera de protecție a oului și este ermetică. Prin spălare, cochilia devine permeabilă, iar ouăle devin vulnerabile la contaminarea cu bacterii. În cazul manipulării incorecte sau dacă sunt păstrate mult timp în condiții necorespunzătoare, ouăle, în special cele de rață sau de gâscă, pot fi un factor de risc pentru contaminarea cu Salmonella.

Puneți ouăle în apă rece, având grijă ca apa să le acopere în întregime. Adăugați o lingură de oțet și un vârf de lingură de sare grunjoasă.

Așteptați ca apa să clocotească și începând din acest moment lăsați ouăle la fiert, după ceas, 11-12 minute.

Opriți focul, scoateți ouăle din apa fierbinte, unul câte unul, cu ajutorul unei linguri, așezându-le cu grijă într-un alt recipient.

Acum, ouăle sunt pregătite pentru vopsire și decorare.

Respectând întocmai pașii descriși mai sus veți avea, garantat, ouă cu gălbenuș aspectuos, cu consistență potrivită (nici prea moi, nici tari și verzui), și mai ales vă veți bucura de ouă bune la gust și sigure de consumat.

Lasă un răspuns