PoliticUltimele știri

Seminar francofon moderat de un deputat de Argeș

Săptămâna trecută, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Francofoniei, deputatul PSD Simona Bucura Oprescu, Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea

Parlamentară a Francofoniei, a participat, la sediul Parlamentului Wallonie-Bruxelles, la Seminarul cu tema ”Utilizarea limbii franceze şi promovarea multilingvismului în cadrul instituţiilor europene”.

Dezbaterile s-au desfăşurat în cadrul a trei paneluri având ca teme: Stadiul actual al utilizării limbilor în cadrul instituţiilor europene; Limbile străine ca mize strategice; Promovarea multilingvismului.
Simona Bucura Oprescu a moderat primul panel – Stadiul actual al utilizării limbilor în cadrul instituţiilor europene -, în cadrul căruia au intervenit: Thierry Lefevre, director general al multilingvismului Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Caroline Monvoisin, consilieră din partea Franţei la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă de Uniunea Europeană, Thierry Cornillet, deputat european de naţionalitate franceză.

Lucrările seminarului francofon au fost deschise de Jean-Paul Wahl, Șeful Misiunii Regionalei Europa a APF, şi de Jacques Krabal, Secretarul general al Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Parlamentarii francofoni au convenit să promoveze multilingvismul, o valoare europeană deosebit de importantă, şi să acţioneze în consecinţă, mai ales din perspectiva următoarelor alegeri europarlamentare. Voinţa politică este esenţială pentru susţinerea limbii franceze în instituţiile europene.

Recent, Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, a efectuat prima sa vizită oficială în România de la preluarea mandatului, prilej cu care a mulțumit membrilor Delegaţiei parlamentare române pentru întreaga implicare la nivelul APF și pentru colaborarea deosebită în promovarea Francofoniei.

Lasă un răspuns

trafic.ro