Toți comercianții sunt în ALERTĂ

ANAF a început în data de 15 martie un control de anvergură la firmele din România, în special comercianţi, pentru a verifica dacă au în funcţiune noile case de marcat cu jurnal electronic. Amenzile sunt foarte mari şi sunt urmate de confiscarea banilor din firmă şi de închiderea ei fizică.
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor desfășura acțiuni de control tematic privind respectarea de către operatorii economici a obligației de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic.

Noile case de marcat cu jurnal electronic, au devenit obligatorii pentru comercianţi de anul trecut. Contribuabilii mijlocii şi mari aveau termen să îşia ia case de marcat noi până la 1 septembrie 2018, iar cei mici până la 1 noiembrie 2018.

Cu ocazia controlului, agenţii Antifraudă vor verifica situația de fapt a fiecărui contribuabil și vor proceda, în funcție de constatări.

Dacă firma este dotată cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat, se aplică un avertisment și se stabilește un termen de instalare (foarte scurt, zic oficialii ANAF pentru ECONOMICA.NET).

Dacă agentul economic nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acestuia, se aplică tot avertismentul și se stabilește un termen de dotare și fiscalizare (scurt).

Dacă nu este dotat, dar există pe piață aparate și a făcut comandă la distribuitorul autorizat,se aplică din nou avertismentul și se stabilește un termen de dotare și fiscalizare scurt.

Dacă nu este dotat și nu există pe piață aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activității sale, se aplică avertismentul și se stabilește în planul de remediere un termen mai lung, de exemplu, de 90 zile.

Şi distribuitorii şi firmele de service pentrucase de marca vor fi verificate. În situația în care, în urma controlului la service se confirmă că lipsa dotării cu aparate de marcat cu jurnal electronic nu este imputabilă operatorului economic și este exclusiv culpa service-ului, se solicită acesteia să transmită o informare după livrarea şi instalarea la operatorul economic în cauză sau să informeze dacă beneficiarul refuză instalarea aparatului de marcat cu jurnal electronic comandat.

Amenzi imense şi închiderea firmei

În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere dat de control, Antifrauda reia controlul. Dacă operatorul nu a remediat deficiența, se va aplica amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum şi confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal.

Acțiunea de control tematic dispusă de Ministerul Finanțelor Publice este determinată de faptul că cererea de achiziționare de aparate de marcat cu jurnal electronic a înregistrat un declin accentuat în perioada decembrie-februarie, vânzările diminuându-se drastic.

Un tânăr din Pitești s-a sinucis după ce a fost părăsit de iubită

Lasă un răspuns