PoliticUltimele știri

România trece prin cea mai gravă criză de forță de muncă

Criza reală a forței de muncă din România a dus la o realitate cât se poate de aberantă și anume obligativitatea ca lucrătorii străini să fie salarizați cu cel puțin salariul mediu pe economie, în contextul în care foarte mulți dintre români muncesc pe salariul minim pentru aceeași muncă. Mai mult, mediul de afaceri se vede nevoit să plătească nu competența, ci faptul că un lucrător este de altă naționalitate.
De această realitate se face vinovată o măsură din OUG 194 din 2002 privind salarizarea lucrătorilor străini, pe care ALDE intenționează să o schimbe. În acest sens, democrat-liberalii au înaintat o propunere legislativă prin care propun eliminarea plafonului salariului mediu pentru care pot fi angajați muncitorii străini și reducerea lui la salariul minim.
,,Este absolut nedrept ca românii să fie plătiți mai prost nu doar în străinătate, ci și în țara lor! Într-adevăr, ne confruntăm cu o criză a forței de muncă, dar nu poți încuraja atragerea de muncitori din alte țări printr-o nedreptate față de proprii cetățeni. Mai mult, străinii care își caută un loc de muncă în România câștigă la ei în țară mult mai puțin decât salariul minim de la noi, iar angajatorii suportă, în mare parte, cazarea, mâncarea și chiar școlarizarea acestora.” a declarat Simona Brătulescu, președinte ALDE Argeș.
Reglementarea pieței muncii este o preocupare permanentă a ALDE. Nu mai departe de vara aceasta a fost adoptată Legea 416/2018, care vizează introducerea unor limitări în privinţa beneficiarilor venitului minim garantat. Astfel, persoanele care sunt apte de muncă şi primesc venitul minim garantat, prin această lege au dreptul să refuze o singură dată un loc de muncă.

Secretarul de stat Robert Tudorache, la summitului Initiaţivei celor Trei Mări

Lasă un răspuns

trafic.ro