Generalul Constantin Năstase a primit trofeul „Personalitatea Anului Centenar”

Ieri, la Golești, cu prilejul ”Reuniunii Fiilor și Cetățenilor Argeșului și Muscelului”, eveniment ce marchează și finalul ”Sărbătorilor Argeșului și Muselului” – ediția a XII-a, conducerea CJ Argeș a înmânat și trofeele „Personalitatea Anului Centenar”, pentru implicarea în promovarea si cultivarea valorilor nationale.
Printre personalitățile care au primit acestă distincție se află și veteranului de război, general de brigadă în retragere Constantin Năstase.
Constantin Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel.
A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944.
A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav,
Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.
De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale, cum ar fi înființarea Muzeului Cula Racovița.
De asemenea, la Golești, au fost premiați și Acad. Răzvan Theodorescu, Acad. Ioan Dumitrache, Acad. Gheorghe Păun,. Şerban Marinescu – regizor, Bogdan Ficeac – jurnalist,Mircea Diaconu – actor, și Lucia Hossu-Longin – realizator TV.

 

S.Ed.C. Mioveni oferă spre închiriere autovehicule și utilaje

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: