Moşii de vară. Ce este interzis să faci astăzi

 

Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică Rusaliile, marcând 50 de zile de la Înviere, iar luni, Sfânta Treime, sărbătorită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh şi care încheie, practic, o perioadă încărcată simbolic din punct de vedere religios.
Denu­mirea de Rusalii provine de la sărbătoarea trandafirilor în lumea romană, numită Rosalia, care era consacrată cultului morţilor. De aceea, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se pomenesc morţii în­tr-o zi cunoscută tradiţional ca Mo­şii de Vară. Oamenii vor lua, ple­când de la biserică, ramuri şi frunze de tei sau de nuc pe care le aşază la icoane şi la uşi. Aceasta simbolizează limbile de foc care s-au pogorât peste apostoli şi în popor se crede că feresc gospodăriile de fulgere, grindină şi duhurile rele.
Credincioşii împart sarmale şi fructe de sezon şi se feresc să circule noaptea pentru că atunci se spune ar bântui sufletele răposaţilor.
Ce nu trebuie să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor:
1. Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii.
2. Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi.
3. Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare.
4. Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.

Lasă un răspuns