Mânăstirea Curtea de Argeș intră în renovare trei ani!

Mănăstirea Curtea de Argeș va intra într-un proces de renovare. Este necesar ca monumentul istoric, ce datează de 500 de ani, să fie conservat astfel încât să rămână în picioare și pentru generațiile viitoare.

De 500 de ani, ctitoria lui Neagoe Basarab, sfidează timpul. Catedrala, inclusă în Lista monumentelor istorice din România, adăpostește mormintele regilor României, dar și moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. Destule motive ca să îndemne autoritățile să ia măsuri pentru conservarea și restaurarea ansamblului care a uimit și uimește vizitatorii din țară și străinătate curioși să afle ce este în spatele înaltelor ziduri. Lucrările de renovare vor începe în aproximativ două săptămâni, iar conform estimărilor vor dura trei ani. Amănunte ne oferă protosinghelul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Caliopie Ichim.

De asemenea, protosinghelul Caliopie Ichim a precizat faptul că, în lucrările de renovare pentru care s-a obținut finanțarea, nu sunt cuprinse și cele care privesc pietrișul de pe aleile complexului religios. Inițial, se luase în considerarea varianta ca acest pietriș să fie acoperit cu o substranță transparentă și rezistentă care l-ar fi transformat într-un pavaj unic în Europa.

Lucrările pentru care s-a obținut finanțare europeană includ, potrivit protosinghelului Caliopie Ichim, restaurarea întregului ansamblu și anume: palatul episcopal, o biserică de lem și una dintre clădirile monument istoric care se află în incinta mănăstirii, dar și zidul care împrejmuiește mănăstirea deoarece are o structură ce trebuie consolidată. Celelalte lucrări de restaurare necesare vor fi acoperite probabil cu alte surse de finanțare. După finalizarea lucrărilor, ansamblul religios va fi deschis pentru vizitarea de către public.

 

Hora Unirii, pe platoul Centrului Civic din Mioveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *