AdministrativTop știri

Întâlnire cu marii operatori economici pentru dezvoltarea învățământului dual la Mioveni

Joi, 11 ianuarie, de la ora 11.00, la Primăria orașului Mioveni a avut loc o întâlnire care a avut ca temă formare profesională a elevilor prin învăţământul dual.

Întâlnirea a fot organizată de Primăria orașului Mioveni, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, în parteneriat cu o serie de importanți agenți economici din zonă.

La eveniment au participat Ion Georgescu- Primarul oraşului Mioveni, Aurel Costache- Viceprimarul oraşului, Victor Stelian Fedorca – Consilier de Stat al Prim-Ministrului pe probleme de învățământ, Cornel Bertea Hanganu – Consilier în cadrul aparatului propriu de lucru al Prim-ministrului, Yves Caracatzanis – Președinte Director General Automobile Dacia şi Director General Groupe Renault România, senatorul Şerban Valeca, prefectul Emilian Dragnea, deputatul Nicolae Georgescu, Dumitru Tudosoiu, inspector general ISJ Argeș, Gabriel Sicoe – Preşedinte ACAROM, Adrian Sandu, Secretar General ACAROM, Gheorghe DRUTA, Expert Tehnic ACAROM, Camelia VADUVA – Şef Departament Resurse Umane Groupe Renault, George Caval – Preşedintele CCIA Argeş, Gabriela Neagu – Inspector ISJ Argeș, Ion Glişcă – Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor Argeş, conducerile unităților de învățământ vizate, precum şi oameni de afaceri direct interesați de dezvoltarea și implementarea la Mioveni a acestui proiect.

Taxele și impozitele rămân neschimbate la Mioveni, în 2018

Învătământul profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului și de un sistem bursier privat. Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.

Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important avantaj la începutul vieții profesionale.
Un exemplu de companie care s-a implicat în sistemul educațional dual la nivelul județului Argeș este Grupul Renault România care are semnat încă din anul 2014 un protocol de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria orașului Mioveni pentru înființarea și susținerea unor clase de învățământ profesional dual, în domeniul mecanică, calificarea profesională de sculer matrițer la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni.
La finalul anului 2018 se intenționează ca bazele primei școli profesionale exclusiv cu clase în sistem dual din Argeș să se pună la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni.

 

https://www.facebook.com/invitatiidenuntasibotezmioveni/

Lasă un răspuns