Cum arată mesajul de pe facebook pe care nu trebuie să-l accesezi

 

CERT-RO avertizează utilizatorii aplicaţiei de mesagerie Facebook Messenger că sunt vizaţi de o campanie de răspândire de malware prin intermediul unor mesaje care îi îndeamnă pe aceştia să acceseze un link (URL) către un aşa zis video al unui prieten, expunându-se, astfel, mai multor riscuri.
Victimele vor fi expuse unor riscuri, precum divulgarea istoricului de navigare (browsing history) către atacatori, interceptarea de credenţiale pentru diferite platforme web, instalarea altor forme de malware fără cunoştinţa acestora şi includerea în lanţul de distribuire a mesajelor maliţioase către prieteni, informează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Mesajele prin intermediul cărora se răspândesc diferite forme de malware au următoarele caracteristici: sunt trimise de către un prieten din reţeaua Facebook (acesta fiind la rândul său compromis) şi conţin numele celui care primeşte mesajul urmat de cuvântul „Video” şi un URL de forma http://bit.ly/[şir_de_caractere].
În cazul în care utilizatorii bănuiesc sau ştiu că sunt victima acestei campanii malware, CERT-RO îi sfătuieşte să verifice extensiile de browser şi să le dezinstaleze pe cele pe care nu le folosesc (sau nu ştiţi ce sunt, par suspecte etc.), să utilizeze o soluţie antivirus/antimalware pentru a scana sistemul şi pentru a elimina eventualele aplicaţii maliţioase/suspecte identificate şi să verifice dacă au trimis astfel de mesaje prietenilor. În cazul în care au făcut acest lucru, prietenii trebuie avertizaţi să nu acceseze respectivele mesaje.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: