CulturăEvenimentTop știri

A fost lansat proiectul ”Respect pentru valorile naționale”

Sâmbătă, 22 iulie a.c., în Parcul Goleștilor a avut loc lansarea oficială a proiectului ”Respect pentru valorile naționale”. Inițiativei conducerii CJ Argeș i s-a alăturat o serie de personalități ale vieții culturale și științifice românești, cu scopul de a redescoperi și readuce în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.
La lansare au participat:

Conf. Univ. Dr. Dan Manu , Șerban Marinescu – regizor, Bogdan Ficeac – jurnalist,  Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca , Acad. Răzvan Theodorescu – Acad. Nicolae Panin , Acad. Eugen Simion – Acad. Gheorghe Păun , Acad. Dumitru M. Ion, Mircea Diaconu – Vicepreşedinte al Comisiei de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, Prof. univ. dr. Mircea Beuran , Prof. univ. dr. Teodor Trăistaru,  Beatrice Rancea – Manager interimar Opera Națională București, Elisabeta Bostan – Regizor și scenarist, Lucia Hossu Longin – Realizatoare TV, Laurențiu Damian – Regizor și scenarist, Conf. Univ. Dr. Dumitru Chirleșan – Rectorul Universității Pitești, Prof. Univ. Ovidiu Puiu – Rectorul Universității ”Constantin Brâncoveanu” , Filofteia Pally – cercetător științific Muzeul Goleşti dar și elevi argeșeni olimpici sau cu rezultate deosebite la învățătură precum Ghebaru Maria Adelina (Colegiul Național IC Brătianu) – Premiul II la Limba Germană, Ondrea Alexandra Ioana (Colegiul Național ”Zinca Golescu”) – Premiul III la Limba Engleză, Ioneci Alexandra (olimpică – Olimpiada de Logică), Mihai Maria-Miruna (olimpică – Olimpiada de Religie), Ilie Alexandra-Mihaela, Dincă Alexandra-Marina, Stroe Nicole-Mihaela, Mihăescu Andreea-Isabela, Soare Ana-Maria, Cucu Alina Andreea, Tudorache Diana-Adriana.
Membru fondator al Grupului de Inițiativă, jurnalistul Bogdan Ficeac, originar din Argeș, a relevat esența acestui proiect de suflet și spirit românesc prin intermediul unui manifest – un apel la unitate, la trezirea conștiinței naționale, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine aceast demers:

«Anul 2018 va marca centenarul Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. România a avut și are mari valori, mari personalități, care pot și trebuie să redevină reperele de moralitate și de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identității naționale, al consolidării unei culturi bazate pe norme și pe valori perene. În România și în lume sunt peste douăzeci de milioane de oameni care simt românește, care doresc revenirea la normalitatea specifică oricărei națiuni civilizate. Este necesară cristalizarea unei mișcări naționale, care să adune ideile și propunerile menite să sprijine renașterea culturală a țării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente și de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze și să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generațiile cărora le aparțin. Liantul acestei inițiative este respectul pentru valorile naționale. Respectul pentru cei care au fost întemeietori de țară și de cultură românească, respect pentru cei dedicați culturii, pentru cei care ocrotesc și promovează creatorii, respect pentru cei ce vor duce mai departe idealurile comune. Respect pentru toți cei care cred în viitorul României și care contribuie cu gândul sau cu fapta la renașterea culturii române și la consolidarea identității naționale. Acesta este un manifest programatic, dar și un apel sincer al Grupului de inițiativă reunit la Golești – Argeș în iunie 2017, apel adresat tuturor celor ce doresc să se alăture sau să sprijine această inițiativă.»

“Acest proiect se adresează în primul rând tinerei generații, tineri care astăzi au fost prezenți aici, olimpici, elevi cu rezultate deosebite la învățătură, tineri de care suntem mândri. Noi nu dorim să le impunem ceva acestor tineri, dorim doar să le arătăm valorile naționale ale României și odată cu asta sigur va veni si respectul. Avem și proiecte concrete pentru a realiza acest lucru. Am înființat Centrul Cultural Județean, care printre multe alte lucruri, își propune să redea Căminelor Culturale din mediul rural destinația lor inițială – aceea de a redescoperi valorile din mediul rural, tradițiile, și nu doar să fie folosite pentru nunți și botezuri. Dorim, de asemenea, relansarea taberelor școlare având diferite tematici, de la tabele școlare științifice, de artă, până la cele pentru protecția mediului. Aici dorim ca tinerii noștri să se întâlnească și să cunoască valorile și personalitățile noastre naționale. Pe de altă parte, ne dorim respect, dar și protejarea și promovarea valorilor naționale” a spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Citește și: Respect pentru Valorile Naționale

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca – președintele Consiliului Științific al Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, senator și coordonator al Acordului de Cooperare între Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena și ICN Mioveni în domeniul securității nucleare a vorbit despre faptul că această inițiativă a pornit de la Argeș și a fost organizată la Golești pentru că aici a fost în înființată prima şcoală modernă cu predare în limba română, dar și pentru că județul nostru este strâns legat de cele mai importante evenimente istorice ale acestei țări, prin personalitățile naționale pe care le-a dat acestei țări, care au marcat istoria României.
De altfel, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a precizat faptul că, pentru a marca centenarul Marii Uniri, Consiliul Județean Argeș va propune mai multe proiecte legate de acest eveniment.
De asemenea, și doamna Elisabeta Bostan – regizor și scenarist, vicepreședintele Consiliului Director DACIN SARA, a propus mai multe proiecte care să aducă alături personalitățile și valorile nationale ale României și tinerii, prin înființarea unui Centru Național al Filmului Multimedia pentru Copii, dar a vorbit și despre Festivalul de Film “CineSat” care se desfășoară la Lerești, în perioada 8-13 august, aflat acum la a doua ediție, festival la care Consiliul Județean Argeș este partener.

Lasă un răspuns

trafic.ro