Fapt diversTop știri

Situația hidrologică în bazinul hidrografic Argeș – Vedea

Ploile abundente înregistrate la nivelul bazinului hidrografic Argeș-Vedea au dus la depășirea pragului critic de precipitații în mai multe zone. Astfel, la stația hidrometrică Râușor Pod pe râul Bratia au fost măsurați 25.5 l/mp, într-un interval de 6 ore, la stația Brădet pe râul Vâlsan, au fost înregistrați 15,5 l/mp în 3 ore iar la stația Bădeni pe râul Bădeni au căzut 16.2 l/mp într-o oră și 50 de minute. În intervalul 7 – 10 mai (ora 6) cele mai mari cantități de apă au căzut la Vulturești (râul Argeșel) – 75 l/mp, Voinești (râul Târgului) – 68 l/mp, Râușor Pod (râul Bratia) 67.9 l/mp, Nămăiești (râul Argeșel) – 64 l/mp, Bălilești (râul Bratia) – 63,8 l/mp, Mălureni (râul Vâlsan) 49 l/mp.
Urmarea precipitațiilor însemnate cantitativ a fost și atingerea sau depășirea cotelor de apărare pe mai multe secțiuni ale râurilor Râul Târgului, Râul Doamnei și Bratia, în intervalul 9 mai ora 08:00 – 10 mai ora 08:00.
Lacurile de acumulare din administrarea Administrației Bazinale de Apă Argeș -Vedea sunt exploatate conform Regulamentelor de Exploatare, neexistând probleme. În data de 10 mai ora 08.00 nivelul apei în majoritatea lacurilor de acumulare este sub nivelul normal de retenție. Volumul de apă stocat în acumulările de bazinul hidrografic Argeș – Vedea este de 511,37 milioane mc, însemnând 68.8% din capacitatea totală de retenție.
Atenționarea hidrologică COD GALBEN care vizează râurile Argeș, Olt, Vedea și Călmățui se menține până astăzi, 10 mai, ora 16, în acest interval existând posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE.
Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din localitățile vizate au fost informate asupra fenomenelor care se pot produce, recomandîndu-se supravegherea punctelor critice și a secțiunilor de scurgere a apei, poduri, podețe. La nivelul Administrației Bazinale de Apă Argeș- Vedea este instituită starea de permanenţă pe toată durata atenționării. Se realizează exploatarea coordonată a acumulărilor ABAAV și Hidroelectrica, pentru atenuarea și tranzitarea viiturilor în condiții de siguranță. Sunt monitorizate lucrările hidrotehnice si cursurile de apă, iar Formaţia de Intervenție Rapidă este pregatită de intervenţie în caz de pericol.

Lasă un răspuns

trafic.ro