ALDE și PSD au asumat legea salarizării unitare

Proiectul legii salarizării unitare, care a fost discutat de către reprezentanții PSD și ALDE la Sinaia, în două ședințe maraton, a fost semnat joi seara și totodată asumat politic de liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

”Raportul între cel mai mic salariu și cel mai mare salariu e de 1 la 12, sindicatele voiau 1 la 13. Acum, raportul e fie de 1 la 15 sau mai mare. Președintele României are coeficient 12, președinții Camarei și ai Senatului, șeful ÎCCJ, CCR, vor avea 11, la fel ca premierul. Parlamentarii vor avea coeficient 8. Primarul general, 9, viceprimarul capitalei 8, primar de localitate 8 dacă are peste 300.000 de locuitori, primar de localitate cu peste 200.000, 7,5.
Salariile de bază sunt diferențiate pe gradații. Nu am tăiat niciun spor, ce era înainte în lege, se vor regăsi și în legea salarizării unitare, dar le-am plafonat la 30%, pe totalul instituției. Asta nu înseamnă că, de exemplu, un polițist nu poate să aibă spor de 70%, dar cei care stau la birou trebuie să aibă un spor mai mic”

a spus Lia Olguța Vasilescu.

„Ne-am asumat politic și proiectul de lege care care a fost elaborat de Guvern va fi introdus în Parlament, în așa fel încât să nu mai pierdem încă 30 de zile termen de dezbatere publică, pentru că oricum ar fi venit la Parlament, și dorința noastră este ca, până la finele acestei sesiuni parlamentare, legea salarizării unitare să fie votată și de la 1 iulie să putem intra pe noul sistem de salarizare”

a precizat președintele Senatului, într-o conferință comună de presă.

Tăriceanu a spus că proiectul legii salarizării unitare este „absolut esențial” și a precizat că ALDE și-a dat „acordul de principiu”. „Am venit să facem o discuție finală. Doamna Olguța Vasilescu ne-a făcut acuma o prezentare foarte detaliată. (…) Nu a fost o discuție în divergență nicidecum, avem interes comun, avem interesul să scoatem o lege cât mai bună”, a spus el.

De asemenea, el a menționat că prin măririle de salarii prevăzute de proiectul de lege nu se va ajunge la nivelul de pondere a masei salariale în totalul PIB care există în țările UE.

„Ne-am uitat foarte atent la cifre care în final dau anumite echilibre, care va fi ponderea masei salariale în total PIB — ăsta e un criteriu foarte important. Nu o să ajungem la nivelul țărilor occidentale (…) Realitatea ne arată că în România bugetul de salarii este încă sub cheltuiala pe care o au statele din UE (…) Obiectivul final este asigurarea convergenței reale între economiile din UE și economia românească”

a arătat președintele Senatului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că proiectul de lege va fi semnat de parlamentarii coaliției de guvernare.

„Cel mai important era ca decizia politică a coaliției să existe. După ce această decizie politică a fost luată și noi am semnat, urmează ca parlamentarii coaliției, dacă vor dori, să devină co-inițiatori la această lege care va intra în procedura de dezbatere și aprobare parlamentară. Au fost câteva corecturi, nu de substanță (…) Calculul nostru de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, în sensul că noi am sperat să finalizăm discuțiile în coaliție mai repede, și asta a fost o estimare greșită a mea, în așa fel încât în partea a doua a zilei, în grupul parlamentar, inclusiv la care a participat și CExN sa discutăm despre lege și să începem semnăturile. (…) Au fost calcule serioase pe care le-am făcut (…), în așa fel încât grila finală să respecte principiile pe care le-a enunțat ministrul Muncii”

a precizat Liviu Dragnea, care a precizat că nu au fost nemulțumiri din partea ALDE.

Premierul Grindeanu a menționat că decizia luată în privința acestui proiect de lege a fost determinată de termenul asumat în acest sens prin programul de guvernare.

„Importanța acestei legi și termenul pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare, și anume, finalul trimestrului doi, ne-a condus spre a lua decizia ca în Parlament să fie înaintat acest proiect. De aceea, dezbaterile pe marginea acestui proiect se vor desfășura în Parlament, în toată această perioadă”

premierul Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *