Tradiţii şi superstiţii de BOBOTEAZĂ. De ce nu e bine să speli rufe în această zi

Pe 6 ianuarie Biserica Ortodoxă sărbătorește Boboteaza, sau Botezul Domnului, iar ziua următoare, pe 7, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. Boboteaza este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, datând din veacul al IV-lea când era sărbătorită la un loc cu Crăciunul, ulterior acesta fiind mutat pe 25 decembrie.
Boboteaza comemorează botezul lui Iisus Hristos în Iordan, moment prin care Iisus își începe oficial activitatea sa ca Mesia. Mai este numită Epifania, deoarece acum s-a arătat, potrivit Evangheliei Sfânta Treime: Tatăl a vorbit din cer, Fiul s-a botezat în Iordan, iar Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus ca un porumbel.
Cea mai importantă tradiție de Bobotează, în afară de binecuvântarea caselor făcută de preot care trece pe la fiecare credincios cu icoana, este sfințirea apelor. Acest ritual este oficiat de preot, după liturghie, în curtea Bisericii sau în apropierea unei ape curgătoare.
Apa sfințită de Bobotează se numește Agheasmă Mare și se crede despre aceasta că are o putere sfințitoare, tămăduitoare și de alungare a diavolilor mai mare decât agheasma mica sau obișnuita.
Astfel, odată ajunși cu agheasma acasă, oamenii trebuie să înmoaie busuioc în aceasta și să stropească curtea, casa, animalele și grădina pentru a le feri de rele.
De asemenea, se poate pune agheasmă în apa de băut a animalelor și la rădăcina pomilor și a florilor din ghiveci.
Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.
Se spune că nu este bine să faci baie sau să speli rufe în aceste zile deoarece, potrivit mentalității folclorice, toate apele sunt sfințite în această mare zi. Cel ce va încălca această tradiție, va atrage ghinionul și boala asupra sa.

Sute de credincioși au luat agheasmă de la Catedrala din Mioveni

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: