PoliticTop știri

Senatul a votat pentru introducerea pedepselor la domiciliu

Senatului a votat modificările aduse Legii privind corectarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate prin care este permisă aplicarea pedepsei la domiciului pentru anumite categorii de condamnări. Astfel, cei care primesc condamnări care nu depășesc 5 ani ar putea să își ispășească pedeapsa la domiciliu, fără brățară electronică de supraveghere.
Totodată, detenția la domiciliu va fi aplicată și și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere.

Astfel, printre amendamentele admise prin votul de luni se numără:

– pedepsele de până la 18 luni se execută prin detenția la domiciliu. Excepţie o fac persoanele condamnate pentru anumite fapte comise cu violență. Prevederile se aplică și persoanelor condmnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru eliberarea condiționată din pedeapsa închisorii mai mare de 18 luni.

– persoanele care-şi executa pedeapsea la domiciliu vor avea posibilitatea eliberării condiţionate;
– judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată nu are raportate abateri disciplinare sau în cazul în care are o pedeapsă care nu depășește 5 ani;
regimul detenției la domiciliu se aplică și persoanelor care au primit pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori – în situaţia în care aceste persoane nu au fost decăzute din drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive;

– nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care au săvârșit următoarele infracțiuni: contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupție sexuală, incest, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, înlesnirea evadării, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede, falsificare de valori străine, trafic de persoane, trafic de minor, sclavie, pornografie infantilă, divulgarea informațiilor secrete de stat etc.
În iulie 2016, în puşcăriile din România erau deţinute 28.278 de persoane, deşi închisorile aveau spaţiul necesar numai pentru 18.826 dintre acestea. În timp ce s-au remarcat anumite îmbunătăţiri precum reparaţii şi reamenajare, îndeosebi în spaţiile deja existente, condiţiile rămân în continuare aspre în cadrul sistemului de detenţie. În iulie 2016 au izbucnit mai multe proteste, acestea răspândindu-se la aproape jumătate din închisorile statului român, faţă de condiţiile aspre de trai.

Doi poliţişti din Argeş, reținuți!

Lasă un răspuns

trafic.ro