EvenimentTop știri

Cel mai în vârsta locuitor al Mioveniului a implinit 103 ani

Astăzi, 4 iunie, profesorul Constantin I. Năstase, general de armată în rezervă și Cetățean de Onoare al orașului Mioveni, a împlinit venerabilă vârstă de 103 ani.
Cu acest prilej, primarul Ion Georgescu îi urează distinsului senior al Mioveniului multă sănătate, liniște sufetească și multă putere de muncă pentru a putea termina toate proiectele începute, în special volumele biografice și memoriile ce fac referire la impresionantele evenimente trăite de pe câmpul de luptă, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Născut pe 4 iunie 1915 în Mioveni, C.I. Năstase este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obținut diploma de învățător în Pitești. La vârsta de 25 de ani a plecat la război, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941 și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A făcut parte din Regimentul 19 Infanterie Caracal şi, fiind comandant de pluton, a luptat, alături de subordonaţii săi, în linia întâi timp de nouă luni.
A luptat, ca ofițer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit cale de mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns, în sfărșit în țară, grav bolnav. Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică și a contribuit la formarea numeroaselor generații de copii ca titular al catedrei la Școala Racovița, până în 1977 când s-a pensionat.

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită de Muzeul Județean Argeș și elevii argeșeni

 

 

Lasă un răspuns

trafic.ro