Ce NU ai voie să faci de Rusalii.Tradiții și superstiții

Duminica, 27 mai, prăznuim Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli și ziua când a fost alcătuită prima comunitate creștină, nucleul Bisericii de mai târziu. Sărbătoarea figurează însă și la păgânii romani, unde Rosaliile erau zâne rele și frumoase, ființe răzbunătoare.
Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţă în viaţă veşnică, în existenţa spiritelor rele şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi.
Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții, dintre acestea câteva mai cunoscute, sunt următoarele:
În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;
Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;
De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;
În unele zone se spune că Ielele ursesc copiii la naștere și prezic moartea oamenilor. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii își împodobesc locuințele cu leuștean, tei, nuc, usturoi dar încearcă și să îmbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice.
În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”, etc.

Cum va fi vremea în minivacanţa de Rusalii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: