Cenuşa Mariei Brătianu, fiica istoricului Gheorghe Brătianu, repatriată şi depusă în cripta de la Vila Florica

Astăzi, 12 aprilie 2018, Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet, alături de Consiliul Judeţean Argeş, în cadrul proiectului “Respect pentru Valorile Naţionale” au organizat depunerea în cripta familiei Bratianu de la Florica a rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu.
Maria Brătianu, fiica istoricului Gheorghe I. Brătianu şi nepoata lui Ion I. C. Brătianu, numită “marea doamnă a exilului românesc”, a fost autoarea a numeroase studii de istorie contemporană, dedicându-se, cu precădere, dezvăluirii şi analizării represiunii comuniste din România. A înfiinţat la Paris “Association pour le Memorial Sighet”, organizând în capitala Franţei mai multe expoziţii şi conferinţe. Ea a fost cea care s-a îngrijit de apariţia operei tatălui său, mort în 1953 în închisoarea de la Sighet. De asemenea, a jucat un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.
Maria Brătianu s-a stins în tăcere la Paris, la vârsta de 89 de ani, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017. Şi-a dorit să se întoarcă definitiv în ţară alături de înaintaşii săi, a căror operă a încercat să o continue.

 

Mii de oameni la slujba de Înviere (video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *