Fapt diversTop știri

Video! 15 turiști salvați de sub zăpadă în munții Făgăraș

15 turiști au plecat de la Bâlea Lac spre Argeș când au fost surprinși la cel de-al patrulea tunel de o avalanșă. O tânără de 27 de ani se află în stare mai gravă, motiv pentru care a fost chemat un elicopter SMURD care a extras-o din zonă și a fost transportată la un spital din Sibiu.Un bărbat de 40 de ani, rănit și el, a fost de asemenea salvat.

Bărbatul a primit îngrijiri medicale la punctul de salvare după ce, conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Argeș, Delia Dragomirescu, a fost preluat de salvamontiști și de jandarmi. Ambii sunt conștineți. Între timp, ceilalți turiști au fost și ei preluați și duși într-o zonă de siguranță.
Nivelul de risc de avalansă este în continuare extrem de ridicat, mai ales în urma temperaturilor scăzute care au afectat stratul superior.

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a declarat că sâmbătă, în jurul orei 14, s-a produs o avalanşă în Masivul Făgăraş, în zona Capra.

Două persoane care făceau parte dintr-un grup de 15 turişti au fost surprinse de avalanşă.

“Sunt două persoane prinse de avalanşă, dintre care o fată care are dureri de şold. S-a întâmplat aproape de Bâlea. Sunt salvamontişti lângă ei, se aşteaptă un elicopter SMURD care să-i transporte la spital”, a declarat Sănduloiu.

Potrivit acestuia, celelalte persoane din grup vor fi cazate peste noapte la cota 2000, în zonă fiind în continuare pericol de avalanşă.

Au fost 10 avalnașe într-o singură zi

Avalanșa în care au surprinși cei 15 turiști a fost doar una din cele 10 care au apărut în cursul zilei de sâmbătă în masivul Făgăraș.
În următoarele 24 de ore sunt posibile avalanşe medii şi mari pe pantele înclinate de pe munte.
„Insolaţia şi temperaturile ridicate vor determina umezirea suplimentară a stratului la suprafaţă, astfel încât vor fi condiţii ca în mod spontan să se producă curgeri de suprafaţă şi avalanşe de topire. (…) Chiar şi în condiţii de supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori, structura de tip placă din partea superioară se poate rupe, putând genera astfel avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari pe pantele înclinate”, se arată într-o informare a Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

 

Boboteaza: Cum se foloseşte corect agheasma

Lasă un răspuns

trafic.ro