Margareta a devenit Regină! Ce funcție a ajuns să ocupe Radu Duda

Principesa moștenitoare Margareta poate accepta, începând din 6 decembrie, titlul de Regina României, iar fostul actor Radu Duda primește titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”.
Este vorba de o decizie a Casei Regale, care vine de facto, este prevăzută în normele fundamentale ale Familiei Regale a României. „Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regina, indiferent de poziția Familiei că Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, potrivit articolului 1 din Statutul Casei Regale.
Potrivit Constituţiei din 1923, care stabilea succesiunea după legea salică, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi surorile sale nu ar fi putut accede la tronul României, în cazul reinstaurării monarhiei.
La 30 decembrie 2007, însă, Regele Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale a României. Este actul oficial prin care Regele Mihai o numeşte pe Principesa Margareta moştenitoarea la tron.

sursa Aici

 

Regele Mihai va fi înmormântat la Curtea de Argeș pe 16 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *