Istoria ouălor de Paşte! Află ce semnificaţie au şi de ce se ciocnesc

Tradiţia noastră românească spune că, în Joia Mare, gospodinele pot „umple borșul” care cică nu se strică tot anul şi se vopsesc ouăle roşii.
Obiceiul vopsirii ouălor a apărut încă din timpuri străvechi, fiind întâlnit la chinezi, cu 2.000 de ani înainte de naşterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouăle erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii si al reînnoirii naturii. Acest obicei al vopsirii ouălor s-a transmis apoi creştinilor şi încă este practicat în ţările din Europa şi Asia.

Folclorul a păstrat şi a transmis până la noi, cei de astăzi, mai multe legende creştine care explică de ce de Sărbătoarea Paștelui trebuie să avem pe masă şi ouă roşii alături de alte bucate tradiţionale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca. Una dintre legende spune că, pe când Iisus era chinuit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un coşulet de ouă gândind ca în acest fel sa-l înduplece sa-l ierte pe fiul său. Pentru că, la un moment dat, a obosit, Maica Domnului s-a așezat la umbra unui copac să se odihnească şi, când s-a ridicat, a văzut că ouăle din coş se înroșiseră. De îndată şi-a dat seama ca fiul ei, Iisus Hristos, deja murise.

O altă legendă spune că, în ziua răstignirii şi a morţii lui Iisus Hristos, toate ouăle din lume s-au înroşit. Ouăle de pe masa de Paste, cu semnificație religioasă, cele care simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat şi bucuria Învierii, trebuie să fie, aşadar, întotdeauna roşii. Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paste până la Înalţare, şi se rosteste cu bucurie formula tradiţională „Hristos a înviat!” la care cealaltă persoană răspunde cu sufletul pătruns de dragoste și respect faţă de evenimentul sărbătorit „Adevarat a înviat!”

Redacţia Argeş- Ştiri vă urează să aveţi sărbători fericite şi sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *