„La Mulţi Ani” tuturor ce poartă nume de floare! Obiceiuri şi tradiţii de Florii

Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Este sărbătoarea care rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim.
De Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.
De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.
În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Tradițiile și superstițiile acestei sărbatori sunt nenumărate:
· în unele regiuni, oamenii își încing mijlocul cu crenguțe sfințite de salcie, crezând că astfel alungă boala;
· ramurile de salcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate;
· crenguțele de salcie așezate la icoane după Florii se aruncau vara pe foc atunci când începea o furtună pentru a se împrăștia norii;
· dacă te împărtășești de Florii, îți poți pune o dorință și ea se va îndeplini.

Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte.

Redacţia Arges Stiri urează La Mulţi Ani tuturor argeşenilor care poartă nume de flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *